Kluski francuskie

Mączne, Kluski « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kluski francuskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8408

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno


trudność: łatwe
czas:

Kluski francuskie - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąki krupczatki
  • 5 jaj

Kluski francuskie - PRZYGOTOWANIE:

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym do datkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę). 100 g - 235 kcal


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski francuskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
 Placuszki z serka mascarpone z lemon curd Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Naleśniki budyniowe z dżemem wg Zub3ra
Pierogi marchwiowo-drobiowo Naleśniki z japońskim nadzieniem Kokosowe pancakes
Naleśniki z dodatkiem oranżady Tort naleśnikowy z mięsem z dzika Naleśniki ze serem i jagodami
Krówka na plackowej wieży Kolorowe naleśniki z pesto Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane