Kluski francuskie

Mączne, Kluski « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kluski francuskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8408

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno


trudność: łatwe
czas:

Kluski francuskie - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąki krupczatki
  • 5 jaj

Kluski francuskie - PRZYGOTOWANIE:

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym do datkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę). 100 g - 235 kcal


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski francuskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Naleśniki z serem i szpinakiem Bliny z jogurtem i kawiorem wg Zub3r'a Kluseczki z jagodami
Chrupiące gofry Mięsne naleśniki w sosie jarmużowym Kopytka Eli z niespodzianką
Pierogi z serem z mąki razowej Razowy naleśnik z płatkami owsianymi i sosem Pierożki z jagodami
Placuszki z jabłkami Pancakes z serkiem waniliowym i owocami  Pierogi leniwe z kaszą manną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane