Kluski francuskie

Mączne, Kluski « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Kluski francuskie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kluski francuskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8408

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno


trudność: łatwe
czas:

Kluski francuskie - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 5 jaj

Kluski francuskie - PRZYGOTOWANIE:

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym do datkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę). 100 g - 235 kcal


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski francuskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Domowe pity do kebaba Zapiekane naleśniki a la caprese Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Naleśniki czekoladowe z ananasem Dyniowe racuszki Serowe kluski z dyniowym puree
Pizza rzeźnicka Racuszki dyniowe Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Krokiety z farszem ryżowo kurkowym Racuszki z truskawkami i płatkami owsianymi Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj