Kluski francuskie

Mączne, Kluski « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kluski francuskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8408

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno


trudność: łatwe
czas:

Kluski francuskie - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąki krupczatki
  • 5 jaj

Kluski francuskie - PRZYGOTOWANIE:

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym do datkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę). 100 g - 235 kcal


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski francuskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Roladki naleśnikowe Krokiety z mięsem Krokiety z pieczarkami
Pierogi z mięsem wołowym Pierogi z masą makową Pierogi ruskie wg alien1985
Zielone krokiety z mięsem i boczniakami Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem Naleśniki z jeżynami
Czekoladowe naleśniki z twarogiem Knedelki z bobem i groszkiem Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane