Kobi1704

Kobi1704

Kucharz
[Przepisów: 13]

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetny pomysł na obiad dla małej rodziny lub 3-4 osób. Połączenie klusek śląskich z farszem mięsnym w towarzystwie pysznego sosu madziarów.

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Składniki:

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Ciasto na kluski

Nadzienie

  • ½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
  • cebula - 1 duża szt.
  • sos madziarów (np. Folwark) – 3 łyżki
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Ciasto na kluski

Ziemniaki ugotować i ostudzić. Zmielić i zagnieść ziemniaki po czym wyrównać je w misce. Następnie podzielić wszystko na 4 równe części (ćwiartki). Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Dodać jajko i zagnieść ciasto.

Farsz mięsny

Ugotować mięso i je zmielić. Dodać do niego podsmażoną cebule i doprawić wszystko sosem madziarów (tak jak pisałam używam sos Folwark, bo pasuje mi jego smak). Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kulki z mięsa wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego i formować w ręku placuszki, na które należy nakładać, na środek, farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia klusek.
Podawać gorące z zarumienioną cebulką lub z dowolnym sosem. Kluski mogą być mrożone i odgrzewane w gotującej wodzie.


Tagi:

kluski dania