jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Knedle rybne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo delikatne i smaczne danie - trudno zgadnąć , że z ryby.

Knedle rybne

Składniki:

Knedle rybne

 

  • 1/2 kg leszcza lub innej koszernej ryby
  • 1 cebula
  • 10 obranych z łupin migdałów
  • 1 duze jajo (lub 2 małe)
  • 2 płaty macy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule pokrokone w plasterki
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie i jagody jałowca (po kilka szt)
  • 2 łyżki drobnych rodzynków
  • żelatyna (wg przepisu)

Sposób przygotowania:

Knedle rybne
Rybę obierz z ości i skóry- mięso zmiel razem z 1 cebula , migdałami i macą. Dodaj jajko, dopraw solą i białym pieprzem do smaku i odstaw. Marchew, resztę ryby z kręgosłupem, jałowiec, ziele i liście laurowe zalej 1/2 litrem wodu - posól - ugotuj bulion rybny. Pod koniec gotowania przecedź - na wywarze na bardzo małym ogniu ugotuj knedle (nakładjąc je łyzką). Po wyjęciu knedli uzupełni płyn wodą do 1/2 litra, dodaj krazki cebuli i pokrojoną marchewkę, rodzynki - pogotuj jescze 10 minut - dopraw do smaku po czym rozpuść żelatynę w ilości wg przepisu na opakowaniu . Knedla ułóż na półmisku, zalej tężejącą galaretą z warzywami. Podawaj na zimno po przestygnięciu. Udekoruj np pióropuszem z pora.