reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Knedle ziemniaczano-serowe z morelami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sezon na świeże owoce mamy w pełni dlatego korzystam z niego ile mogę

Knedle ziemniaczano-serowe z morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle ziemniaczano-serowe z morelami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczano-serowe z morelami
Knedle robi się bardzo szybko o ile ugotujemy wczesnej ziemniaki, lub wykorzystamy te które zostały nam z obiadu. Jeżeli nie mamy to gotujemy ziemniaki w mundurkach, odcedzamy, obieramy i schładzamy bardzo dokładnie. Morele myjemy i pozbywamy się pestek, a ser i ziemniaki mielimy Dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Dokładnie wyrabiamy na gładką ciasto. Możemy odrywać po kawału ciasta i formować knedle, ja jednak wolę porcjami rozwałkowywać na grubość 6-8 mm na środek kładę morelę i dokładnie zlepiam. Gotujemy od razu w lekko osolonej wodzie przez5 minut od wypłynięcia. Podaję polane słodką śmietanką i posypane cukrem
Knedle ziemniaczano-serowe z morelami
Ilość mąki zzależy od użytego sera- im ser jest bardzziej mokry tym więcej mąki trzeba zużyć
Knedle ziemniaczano-serowe z morelami
Ciasto można odrywać kawałkami i formować knedle- ja wolę ten sposób jest dla mnie szybszy
Knedle ziemniaczano-serowe z morelami
Boki (u mnie góra) muszą być bardzo dokładnie zlapione