Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z mięsemETAP 1:
Ziemniaki ugotować bez obierania. Wystudzić, obrać ze skórki i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać oba rodzaje mąki, szczyptę soli i jajko i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w podłużny wałek o średnicy ok. 7 cm i pokroić go w równe plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
Mięso wieprzowe i drobiowe włożyć do garnka. Miałam kurę wiejską więc jej czas gotowania był dłuższy niż mięsa drobiowego z supermarketu.
Pierś z kurczaka należy gotować krócej. Dodać obrane marchewki i pietruszkę. Wlać wodę aby przykryła mięso i zagotować.
Dodać kostkę rosołową i listek laurowy i gotować ok. godziny.
Po ugotowaniu mięso wystudzić w zalewie w której się gotowało a następnie wyjąć mięso i warzywa i zmielić w maszynce do mięsa. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Wszystko wymieszać.
Porcje farszu nakładać na kawałki ciasta ziemniaczanego i zlepiać brzegi formując okrągłego knedla. Knedle gotować we wrzącej osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami i przesmażoną cebulką.