Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 32

Takie słodkie serduszko z pewnością sprawi dużo radości kochanym osobom:) Doskonale smakuje, a przy tym ładnie wygląda:)

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

Składniki:

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

Ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki syropu malinowego (użyłam syropu do mleka)
  • 1 łyżka cukru
  • czerwony barwnik - wg uznania

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

Etap 1

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku, masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesypać do miski.

Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, syrop malinowy, jajko, cukier i odrobinę czerwonego barwnika (użyłam barwnika w żelu).

Etap 2

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe
Gładkie ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 3

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe
Nadzienie przygotowane z masła cukru mleka i wiórków kokosowych.

Nadzienie: Masło zagotować z mlekiem i cukrem. Do tego dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe
Nadzienie kokosowe rozłożone na rozwałkowanym cieście.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 50 cm. Przeciąć go wzdłuż na pół.

Na każdym kawałku ciasta rozłożyć nadzienie kokosowe, zwinąć w ruloniki.

Etap 5

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

Każdy nadziany rulonik przeciąć na pół (na dwa ruloniki), każdy zrolować palcami, aż uzyskają prawie dwukrotnie dłuższą długość.

Pokroić je na ok. 10 cm długości kawałki. Każdy kawałek naciąć wzdłuż nie przecinając jednak do końca. Końcówki ciasta wywinąć do góry, złączyć brzegi.

Etap 6

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia poprawiając lekko kształt, żeby serca były bardziej wyraźne.

Etap 7

Kokosowo-malinowe serca drożdżowe

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.


Tagi:

ciastka