Sposób przygotowania:
Drożdżowe serca z makiem
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i odrobiną ciepłego mleka (składniki pobrane z podanych) odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Kiedy drożdże ruszą wlać resztę mleka, cukru, sól, roztrzepane jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. MASA MAKOWA Wodę odsączyć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cukier, miód i skórkę z pomarańczy. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść jeszcze raz i cienko rozwałkować. Wycinać paski o wymiarach ok 10x12cm. Rozsmarować masę i zwinąć ciasto w rulonik wzdłuż krótszego boku. Złożyć na pół sklejając końce. Nożem rozciąć na pół rulonik, nie docinając do końca. Wyłożyć na boki, tak aby masę makową było widać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez ok 15min. Smacznego!
Alex_M
Mniam1
Pewnie, częstuj się :)