bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Kolorowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka pyszna i kolorowa, którą bardzo lubią moje dzieci.

Kolorowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa babka

 

  • 14 jajek
  • 3 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kokosu
  • 1 kisiel czerwony

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka
Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Potem ubijamy białka i powoli dodajemy cukier. Jak białka z cukrem będą już ubite, to wtedy dajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto trzeba podzielić na równe 4 części. Do pierwszej części dajemy wszystkie 14 żółtka i mieszamy i to ciasto wykładamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kokos, do trzeciej kakao, a do ostatniej dajemy kisiel czerwony i delikatnie mieszamy. Kolorowe ciasta dajemy kupkami na ciasto z żółtkami. Babkę pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę można polać polewą albo lukrem, ale nie jest to konieczne , bo babka pięknie się prezentuje.
Kolorowa babka
Białka oddzielamy od żółtek i powoli ubijamy.
Kolorowa babka
Powstałe ciasto dzielimy na równe 4 części.
Kolorowa babka
Ciasto z żółtkami dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kolorowa babka
Na ciasto z żółtkami kupkami dajemy ciasto z kakao, kokosem i kisielem.

Tagi:

jajko jajka