vanilladreaam

vanilladreaam

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kolorowy tort z kremem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolorowy tort przypominający tęczę zadowoli każdego małego i dużego wielbiciela słodkości :) Krem cytrynowy wyrównuje smaki :)

Kolorowy tort z kremem cytrynowym  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowy tort z kremem cytrynowym

 

  • Biszkopt ( na jeden kolor, czyli calość 6x) :

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne barwniki spożywcze(ja używam tych w proszku)

 

  • Do nasączenia biszkoptów możemy użyć soku z cytryny zmieszanego z wodą ( pół szkl. )

 

  • Krem cytrynowy:

 

  • skórka z 2 cytryny
  • 4 szkl. sera mascarpone (1000 ml)
  • 4 szkl. śmietany 30% (1000ml)
  • 8 łyżki cukru pudru

 

  • Ozdoby są zrobione z masy cukrowej oraz z masy maślanej. Użyłam również wiórek kokosowych.

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy tort z kremem cytrynowym
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku . Następnie po troszku wsypujemy przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz dowolny barwnik. Najlepiej abyśmy zrobili to bardzo delikatnie. Wylewamy na blachę o średnicy 26 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 30 min ( posiadam piekarnik z termoobiegiem). Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego na koniec pamiętajmy, aby upewnić się za pomocą patyczka, czy biszkopt jest już dobrze upieczony. Odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za kolejny kolor :) Masa cytrynowa: Śmietanę ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru do momentu aż zrobi się sztywna. Serek mascarpone ubijamy z 4 kolejnymi łyżkami cukru pudru i dodajemy otartą skórkę z cytryn. Następnie do serka dodajemy po troszku śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostygnięte biszkopty nasączamy wodą z cytryną i przekładamy kolorami. Czasem biszkopty przedzielam na pół i wychodzą po dwa te same kolory z jednego. Wszytko według uznania :) Biszkopty przedzielamy kremem i na koniec całość także smarujemy kremem,aby nie było widać kolorowych biszkoptów. Wszystko obsypujemy wiórkami i dodajemy ozdoby. Smacznego :) 
Kolorowy tort z kremem cytrynowym
Ułożone biszkopty, przed ozdobieniem całości :)
Kolorowy tort z kremem cytrynowym
Tak wygląda całość tortu wraz z ozdobami:)