Sposób przygotowania:
Konfitura figowo-jabłkowa
Figi myjemy i kroimy w kostkę odrzucając nadpsute części.
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Szatkujemy (kroimy) w cieniutkie plasterki. Potrzebujemy 1kg poszatkowanych jabłek.
Sok jabłkowy (najlepiej świeżo przygotowany) wlewamy do dużego szerokiego garnka i dodajemy cukier, gotujemy syrop. Do gorącego syropu wsypujemy poszatkowane jabłka, mieszamy ciągle podgrzewając. Dodajemy pokrojone figi oraz wlewamy sok z cytryny, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ciągle mieszając ok. 25 minut. Konfitura musi być gęsta a jabłka szkliste, całość nabiera różowego koloru.
I. Studzimy. Przekładamy do słoików typu twist-off , zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Pasteryzując słoiki możemy je przechowywać bardzo długo.
II. Konfiturę od razu po przygotowaniu przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem na 15 minut. Potem odwracamy słoiki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Szatkujemy (kroimy) w cieniutkie plasterki. Potrzebujemy 1kg poszatkowanych jabłek.
Sok jabłkowy (najlepiej świeżo przygotowany) wlewamy do dużego szerokiego garnka i dodajemy cukier, gotujemy syrop. Do gorącego syropu wsypujemy poszatkowane jabłka, mieszamy ciągle podgrzewając. Dodajemy pokrojone figi oraz wlewamy sok z cytryny, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ciągle mieszając ok. 25 minut. Konfitura musi być gęsta a jabłka szkliste, całość nabiera różowego koloru.
I. Studzimy. Przekładamy do słoików typu twist-off , zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Pasteryzując słoiki możemy je przechowywać bardzo długo.
II. Konfiturę od razu po przygotowaniu przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem na 15 minut. Potem odwracamy słoiki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!