Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 670]

Kopytka - tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne kluski ziemniaczane, które z pewnością zna każdy. Zawsze świetnie smakują i sprawdzą się jako propozycja na smaczny obiad.

Kopytka - tradycyjne

Składniki:

Kopytka - tradycyjne

 

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kopytka - tradycyjne

Kopytka:

Kopytka - tradycyjne
Ugotowane kopytka mozna już jeść bez żadnych dodatków.

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (w osolonej wodzie) i następnie przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Można również gorące potłuc tłuczkiem do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki zagnieść z mąką i jajkiem. Ciasto przełożyć na blat obsypany mąką pszenną. Podzielić na części i uformować wałki o grubości kciuka. Obtoczyć w mące i poprzecinać na ukośne kawałki. Zagotować wodę z dość sporą ilością soli. Kopytka gotować porcjami około 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu zamieszać, aby się nie posklejały.

Zaskwarzenie:

Kopytka - tradycyjne
Ten etap jest opcjonalny. Zależy od preferencji smakowych.

Na patelni podsmażyć cebulkę z boczkiem i polać po kopytkach.

Podsmażanie:

Kopytka - tradycyjne
Ten etap równiez jest opcjonalny, lecz dokonale nadaje się na odgrzanie kopytek.

Kopytka można zarumienić na patelni.

Tagi:

kluski kopytka