Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Korniszony 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ogórki wspaniałe do obiadu i jako dodatek do innych potraw

Korniszony 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korniszony 4

 

  • 1 kg jak najmniejszych ogórków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • 40 g soli
  • 1/4 szklanki 10% octu
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • kilka gałązek pietruszki lub lubczyku

 

Sposób przygotowania:

Korniszony 4
Ogórki myjemy, polewamy wrzątkiem. Solimy i odstawiamy na kilka godzin zostawiając je pod przykryciem. Po tym czasie odsączamy i układamy w wyparzonych słoikach razem z lubczykiem, pokrojoną marchewką, cebulą, obranym czosnkiem. Gotujemy zalewę: wodę mieszamy z solą, octem, listkiem laurowym i pieprzem. Zalewamy do pełna ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 5 min.
Korniszony 4
Jak najmniejsze ogóreczki dokładnie myjemy
Korniszony 4
Do zalewy dodajemy 1/4 octu dziesięcioprocentowego
Korniszony 4
Ogórki ciasno układamy w słoiczkach i zalewamy do pełna zalewą
Korniszony 4
Zakręcamy i pasteryzujemy około pięciu minut