reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Krem z kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czasami prościej znaczy lepiej i jak dla nas tak jest w tym przypadku:)

Krem z kukurydzy

Składniki:

Krem z kukurydzy

 

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 1/2 litra płynu ( u mnie pół na pół woda z bulionem)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z kukurydzy
Ostrzem cienkiego noża ścinamy ziarenka kukurydzy. Wlewamy płyn ( nie polecam samego bulionu- zdominuje smak kukurydzy) i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Zupę miksujemy razem z chlebem ( u mnie dwie kromki średniego bochenka orkiszowego) i przecieramy przez sito. Dodajemy przyprawy- kurkumę, pieprz cayenne i ewentualnie sól i chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką śmietany (niekoniecznie) Zupa ma być lekko pikantna.