migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Prosty przepis na szybką i smaczną zupkę zamiast tradycyjnej szczawiowej. Gęsty krem z ziemniaków i szczawiu świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na talerzu.

Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa

 

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 1,2 l bulionu
  • 75 g szczawiu (listki bez ogonków)
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 12%

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa
Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości. Szczaw pokroić.

Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw. Gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko zmiksować blenerem na gładką masę.

Dodać kwaśną śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Nałożyć na talerze, udekorować kleksem śmietany oraz jajkiem i podawać. 
Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa
Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości.
Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa
Szczaw dokładnie opłukać i drobno pokroić
Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw. Gotować jeszcze 10 minut.