bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna kremowa zupa z cukiniową pikantną wkładką. Przepis z "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl

Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

Składniki:

Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą
W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por w krazkach, marchewkę w kostkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą domieszać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cukinie obrana w kostkę i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas gotowania si ezupy. Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać na talerze. Gremolatę łyżką dawać na srodek talerza do zupy. Pozostałą gremolatę postawić w miseczce na stole, aby każdy mógł dokladac do zupy w trakcie jedzenia.