Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Zupa krem ziemniaczano-jabłkowo-cebulowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybka kremowa zupa ziemniaczana o oryginalnym smaku.

Zupa krem ziemniaczano-jabłkowo-cebulowy

Składniki:

Zupa krem ziemniaczano-jabłkowo-cebulowy

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu sproszkowanego lub gałazka świezego
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ litra bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionowej Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 łyżeczki bardzo drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem ziemniaczano-jabłkowo-cebulowy
Ziemniaki i jabłka obrać i pokroić w kostkę , a cebulę w piórka. Obsmażać na patelni na oleju przez 5 minut. Przełożyć do garnuszka . Zalać bulionem .Dodać rozmaryn , kminek , pieprz .Gotować 30 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać śmietankę .Podawać posypaną natką pietruszki i papryką .