SUPERPRZEPIS

Krokiety z kaszanką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Krokiety z kaszanką Więcej zdjęć (3)

Krokiety nie muszą być nudne, dlatego polecam eksperymentować z nadzieniami. Na początek polem kaszanę:) Sałatka wykonana z ogórka doskonale ożywia całość. Polecam!

Składniki:

Krokiety z kaszanką

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 duże jajka
  • ok 2,5-3 szklanki mleka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Olej do smażenia

Nadzienie:

  • około 600 gram kaszanki,
  • 1 duża cebula,
  • olej do przysmażenia

Dodatkowo:

  • ok 2 jajka do panierki,
  • mąką do panierki,
  • bułka tarta do panierki,
  • olej do obsmażenia krokietów,
  • ogórki kiszone, cebula, pomidorki do podania,
  • szczypior do podania

Sposób przygotowania:

Krokiety z kaszanką

ETAP 1

Krokiety z kaszanką
Skadniki ciasta umieszczamy w misce

Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię.

etap 2

Krokiety z kaszanką
Porcje ciasta wylewamy na patelnie

Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

ETAP 3

Krokiety z kaszanką
Formujemy krokiety

Gotowe napełniamy przygotowaną kaszanką. Zwijamy w zamknięty rulon.

ETAP 4

Krokiety z kaszanką
Przysmażmy kaszankę

NADzIENIE Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy ja na oleju. Do zrumienionej dodajemy kaszankę. Przysmażmy ją około 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Przestudzoną, ale nie zimną nakładamy na usmażone naleśniki. Formujemy krokiety.

ETAP 5

Krokiety z kaszanką
krokiety obsmażamy

Uformowane panierujemy, obtaczając kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim opanierowane krokiety z obu stron do zrumienienia.
Gotowe porcjujemy na talerze. Ogórki kroimy w słupki, pomidorki przekrawamy na 4 części, cebulkę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, ewentualnie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy z krokietami. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorem.


Tagi:

krokiety