Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kruche na mące orkiszowej, tym razem z borówkami amerykańskimi oraz świeżymi truskawkami. Polecam do popołudniowej kawki.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Owoce:

Piana:

  • 3 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

1.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką
Włożenie do naczynia wszystkich składników na kruche ciasto

Przygotowałam wszystkie składniki potrzebna do ciasta kruchego. Włożyłam je do miski i wyrobiłam rękami na jednolitą masę.

2.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką
Wyrobione ciasto gotowe do włożenia do lodówki

Gotowe wyrobione ciasto owinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.

3.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką
Wyłożenie ciasta na blaszkę

Przygotowałam mała blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie wzięłam 2/3 schłodzonego ciasta i wyłożyłam je na blaszkę.

4.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką
Podpieczenie spodu ciasta w piekarniku

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto na około 20 minut w celu podpieczenia spodu.

5.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką
Ubicie piany z galaretką jagodową na sztywno

Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywno mikserem. Potem dodałam opakowanie galaretki jagodowej i jeszcze troszkę zmiksowałam.

6.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Kiedy spód ciasta ostygł posypałam je bułką tartą. Następnie umyłam truskawki, obrałam je z szypułek i poukładałam na cieście.

7.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Potem na świeże truskawki wyłożyłam pianę z galaretką jagodową. Na pianę posypałam borówki amerykańskie.

8.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Teraz wzięłam pozostałą 1/3 ciasta i poskubałam ja na sam wierzch. Potem posypałam mąką migdałową.

9.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam blaszkę z ciastem na około 40 minut.

10.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Kiedy ciasto ostygło obficie posypałam je cukrem pudrem.

11.

Kruche borówkowo-truskawkowe z migdałową mąką

Smacznego !


Tagi:

ciasto owoce