Sposób przygotowania:
Sernik z borówkami
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Drugą część delikatnie schładzamy. Na wyłożony spód wylewamy masę serową na przemiennie dodając borówki. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto (na grubych oczkach). Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C. SER: Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze umieszczamy masło, cukrem i żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Do gotowej dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem oraz wlewamy olejek cytrynowy. Oddzielanie ubijamy białka na puszystą pianę. Tak przygotowane łączymy z masą serową. Połowę sera wylewamy na kruche ciasto. Wykładamy warstwę borówek i wylewamy drugą część sera. Ponownie posypujemy ją delikatnie owocami. Całość przykrywamy drugą częścią kruchego ciasta –startego na grubych oczkach.
marietta