misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche orzechowe ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, delikatne i bardzo aromatyczne kruche orzechowe ciasteczka. Doskonały dodatek do kawy i herbaty.

Kruche orzechowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche orzechowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Kruche orzechowe ciasteczka
Mąkę, sól oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe, żółtko oraz pokrojone w małą kostkę masło lub margarynę. Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Gdy ciasto dobrze się schłodzi wyjmujemy je i rozwałkowujemy na 3-4 mm. Następnie wycinamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy je w temp. 180 st przez około 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto.
Kruche orzechowe ciasteczka
Ze składników szybko zarabiamy jednolite ciasto
Kruche orzechowe ciasteczka
Ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy z niego ciasteczka
Kruche orzechowe ciasteczka
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Kruche orzechowe ciasteczka
Ciasteczka pieczemy w temp 180 st przez około 15-20 minut