czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche wiatraczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne małe ciasteczka, idealne do zabrania ze sobą w podróż czy na piknik. Dzieci się nimi zajadają.

Kruche wiatraczki z marmoladą

Składniki:

Kruche wiatraczki z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Kruche wiatraczki z marmoladą

Zagniatanie

Kruche wiatraczki z marmoladą
Ciasto rozwałkować, wyciąc kwadraty o boku 5cm.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku około 5 cm.

Formowanie

Kruche wiatraczki z marmoladą
Każdy kwadrat lekko naciąc w liniach przekątncyh

Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych.

Nadziewanie

Kruche wiatraczki z marmoladą
Na środku każdego wiatraczka nakładać trochę marmolady.

Na środku nałożyć trochę marmolady.

Pieczenie

Kruche wiatraczki z marmoladą
Zlepiać brzegi do środka tworząc malutkie wiatraczki.

Zlepiać do środka brzegi tworząc małe wiatraczki. Piec około 15 minut w temp. 180 st.


Tagi:

jajko jajka