rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kurczak ala chilli cone carne rozanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo lubie Chilli Cone Carne tradycyjne z mielonym miesem a ze takiego nie miałam to zrobiłam z piersią kurczaka i wyszło pyszne :)

Kurczak ala chilli cone carne rozanki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak ala chilli cone carne rozanki

 

  • 2 piersi z kurczaka pojedyncze
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka chilli w proszku
  • 1,5 szkl.bulionu drobiowego
  • mały słoiczek przecieru
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Kurczak ala chilli cone carne rozanki
Na poczatek przygotujemy wszystkie składniki, ktore wystarczy tylko dodawac do garnka po kolei. Pierś umyć osuszyć i pokroić w niewielka kostke odłozyć,paprykę czerwona i żółtą też umyć wyciąć gniazda nasienne i białe błonki ze środka i po pól z każdej pokroić w kostkę i rownież odłożyć na bok.Cebule posiekac,a czosnek pokroić w plasterki. W średnim garnku rozgrzac oliwe i zeszklić cebule i czosnek ,jak juz bedzie gotowa dodać mieso i obsmażyć z kazdej strony żeby zamknąć sok w śroku kawałków miesa.Zmniejszyć ogień dolac bulion i wrzucić obie papryki,dodać niewielka ilość papryki chilli(trzeba oszczednie dodawac bo za duza ilość spowoduje ze potrawa bedzie bardzo pikantna).Dusić pod przykryciem na małym ogniu z 10-15 min,po czym dodać przecier pomidorowy i odsączona fasole,wszystko wymieszać.Jeszcze zostawić na ogniu z 5-10 min.Podawać z ryżem lub zawinięte w placki tortilli,wcześniej podgrzane w mikrofali lub lekko na suchej patelni z obu stron.
Kurczak ala chilli cone carne rozanki
Jedna z propozycji podania-zawinięte w placki tortilli