Kurczak duszony

Kurczak, Na winie « poprzedni | następny »
joann - Przepis na: Kurczak duszony offline

Kucharz
Przepisy: 9
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kurczak duszony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Najlepszy przepis na kurczaka!


trudność: łatwe
czas:

Kurczak duszony - SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku (można też użyć czosnku granulowanego)
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej do obsmażenia

Kurczak duszony - PRZYGOTOWANIE:

Umytego i osuszonego kurczaka pokroić na ćwiartki (można także pokroić na kawałki jak na gulasz. Wtedy kurczak nabierze jeszcze więcej aromatu), natrzeć czosnkiem roztartym z solą, skropić sokiem z cytryny, obsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla, wsypać kolendrę, kminek, paprykę, dodać drobno usiekaną cebulę, skropić wodą, chwilę dusić, wlać wino i dusić na małym ogniu ok. 1 godzinę. Podawać z ryżem. Ryż można polać sosem spod kurczaka.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak duszony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
 Gulasz drobiowy z cukinią Marynowane goloneczki  Kotlety z kurczaka
Roladki drobiowe Pieczony kurczak z musztardą Zapiekanka z porem i kurczakiem
Szaszłyk z piersi kurczaka Udka w ryżu i warzywach Kurczak czosnkowy z sos terijaki z grilla
Filet z kurczaka duszony w sosie pomidorowym Zrazy z piersi drobiowej Cukinia faszerowana pomidorami i kurczakiem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane