Kurczak duszony

Kurczak, Na winie « poprzedni | następny »
joann - Przepis na: Kurczak duszony offline

Kucharz
Przepisy: 9
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kurczak duszony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Najlepszy przepis na kurczaka!


trudność: łatwe
czas:

Kurczak duszony - SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku (można też użyć czosnku granulowanego)
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej do obsmażenia

Kurczak duszony - PRZYGOTOWANIE:

Umytego i osuszonego kurczaka pokroić na ćwiartki (można także pokroić na kawałki jak na gulasz. Wtedy kurczak nabierze jeszcze więcej aromatu), natrzeć czosnkiem roztartym z solą, skropić sokiem z cytryny, obsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla, wsypać kolendrę, kminek, paprykę, dodać drobno usiekaną cebulę, skropić wodą, chwilę dusić, wlać wino i dusić na małym ogniu ok. 1 godzinę. Podawać z ryżem. Ryż można polać sosem spod kurczaka.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak duszony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Pałki z kurczaka z sosem
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą Kukurydziane skrzydełka Pieczone skrzydełka z kurczaka
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami Grillowane piersi z kurczaka
Udka w panierce z płatków Placki z kurczaka z brokułem i słonecznikiem Czosnkowo-tymiankowy kurczak

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane