Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak pieczony z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kurczak pieczony w całości obłożony marchewką.

Kurczak pieczony z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak pieczony z marchewką

 

  • 1 cały kurczak (ok. 2 kg)
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z marchewką
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na krótsze kawałki. Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć przygotowaną marynatą. Przyprawionego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pokrojonymi marchewkami (marchewki można dodatkowo oprószyć solą ziołową). Kurczaka z marchewką piec 180 stopniach przez ok. 2 godziny. Przez pierwszą godzinę kurczaka piec grzbietem do dołu, a po godzinie kurczaka odwrócić tak, żeby grzbiet był u góry. W ten sposób soki w mięsie będą spływały do piersi i po upieczeniu nie będą one suche. Jak kurczak się przyrumieni jest już gotowy.
Kurczak pieczony z marchewką
Olej dokładnie wymieszany z ziołami czosnkiem i przyprawami.
Kurczak pieczony z marchewką
Natarty marynatą kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.
Kurczak pieczony z marchewką
Kurczak w naczyniu do zapiekania obłożony obranymi i pokrojonymi marchewkami.