Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka w cieście francuskim, z warzywami i sosem jak do pizzy to pomysł na szybkie obiadowe danie.

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone

 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 4 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone

Przygotowanie kurczaka

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone
Przyprawioną pierś z kurczaka obsmażamy na patelni

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, obsypujemy odrobiną soli i przyprawą do kurczaka. Smażymy na oleju.

Przygotowanie warzyw

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone
Pokrojone warzywa podsmażamy na patelni

Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Przygotowanie sosu

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone
Sos z koncentratu pomidorowego, oliwy i ziół

Przygotowujemy sos z koncetratu pomidorowego, oliwy, suszonych ziół (bazylia i oregano), lekko doprawiamy pieprzem.

Przygotowanie ciasta

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone
Gotowy sos rozsmarowujemy na cieście francuskim

Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, na cieście rozsmarowujemy sos.

Wyłożenie składników

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone
Na sos wykładamy warzywa i kurczaka, którego następnie otulamy serem

Na ciasto wykładamy składniki: warzywa i kurczaka, którego następnie otulamy plastrami sera żółtego.

Zawijanie ciasta

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone

Ciasto francuskie szczelnie zawijamy wokół kurczaka i warzyw.

Pieczenie potrawy

Kurczak w cieście francuskim a'la calzone

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 min. Ostatnie 15 min. pieczemy pod przykryciem.

Upieczone danie kroimy na porcje.