Kwas buraczany 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kwas buraczany: Buraki umyć starannie szczotką, opłukać, obrać; zetrzeć na tarce z dużymi otworami,

Kwas buraczany 3

Składniki:

Kwas buraczany 3

 

  • 150 g buraków
  • szklanka chłodnej przegotowanej wody
  • kawałek skórki z chleba razowego
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kwas buraczany 3
Buraki umyć starannie szczotką, opłukać, obrać; zetrzeć na tarce z dużymi otworami, włożyć do szklane go lub kamionkowego naczynia wyparzonego wrzącą wodą. Dodać obrany i posiekany czosnek, 1/4 łyżeczki cukru, szczyptę soli i kawałek skórki z chleba razowego. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Przed wykorzystaniem kwas buraczany przecedzić.

Tagi:

chleb buraki