Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Lazania z serowym beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lazania.... ulubiona potrawa kota Garfilda, mięso, sos pomidorowy, makaron i duuuużo dużo sera. Czego chcieć więcej?

Lazania z serowym beszamelem

Składniki:

Lazania z serowym beszamelem

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2 białe cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 6 płatów lazanii,
  • 4 plastry ostrego żółtego sera
  • 1 kulka mozarelli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 150 g żółtego sera startego na grubej tarce,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • 2,5 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, cukier

Sposób przygotowania:

Lazania z serowym beszamelem
Mięso podsmażamy na tłuszczu, następnie dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Kiedy się podduszą dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem,Dusimy do momentu aż sos odparuje i zrobi się bardzo gęsty. Masło rozpuszczamy, podsmażamy na nim mąkę (uważając żeby jej nie przypalić), następnie wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszamy, gdy sos zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i mieszamy aż się rozpuści. Sos powinien być gęsty, bez grudek. Płaty lazanii podgotowuję, ale nie jest to konieczne. na spód naczynia żaroodpornego wylewany trochę sosu i układamy 2 płaty makaronu,1/2 sosu mięsno-pomidorowego, następnie układamy obok siebie 2 plastry żółtego sera i i klika plastrów mozarelli, zalewamy 1/3 beszamelu, znowu układamy makaron, sos, ser, beszamel. Ostatnią warstwą będzie makaron, sos i beszamel, który posypujemy resztą startego sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, po wyjęciu z piekarnika lazanię dobrze jest zostawić na jakieś 15 minut, żeby lekko przestygła, wtedy łatwiej ją będzie pokroić.

Tagi:

mięso sery ser