Sposób przygotowania:
Lazania z brukselką
PRZYGOTOWANIE FARSZU MIĘSNEGO: Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia na łyżce oliwy cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie dodajemy mięso i razem przesmażamy. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy oraz pieprz i sól razem dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili do smaku.PRZYGOTOWANIE MAKARONU: Makaron obgotowujemy chwilę we wrzącej wodzie, tak żeby był elastyczny. PRZYGOTOWANIE BRUKSELKI: Brukselkę myjemy, oczyszczamy z górnych liści i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości, ale tak żeby brukselka nadal była jędrna. PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajmy mąkę i chwilę podsmażamy. Wlewamy mleko i całość gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje ( ok 10 minut). Doprawiamy do smaku. PRZYGOTOWANIE LAZANII: Naczynie smarujemy masłem. Układamy płaty makaronu na to farsz mięsny, brukselkę wszystko polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy płatami makaronu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samej górze powinna być warstwa makaronu oraz sosu beszamelowego. Całość zapiekamy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego :)