Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Leczo wegetariańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obowiązkowa potrawa w sezonie paprykowo-pomidorowym

Leczo wegetariańskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo wegetariańskie

 

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 mięsiste pomidory
  • nieprzerośnięta cukinia
  • pół kostki wędzonego tofu
  • 1/4 szklanki oleju/oliwy
  • 1 papryczka chili
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • słodka papryka mielona
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Leczo wegetariańskie
W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na złoto pokrojoną cebulę, po czym dodać pokrojone w kostkę tofu. Gdy tofu odda wędzony smak powoli wsypywać pozostałe warzywa- paprykę, a chwilę później cukinię. Przyprawić solą, papryką słodką i ostrą. Gdy warzywa będą na wpół miękko uduszone dodać pokrojone pomidory (wolę ze skórką, mają więcej smaku). Pod koniec gotowania wlać wino i dusić jeszcze chwilę. Na sam koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Leczo pozostawić jeszcze trochę pod przykryciem, tak by smaki się poprzegryzały.
Leczo wegetariańskie
Używam papryki w co najmniej dwóch kolorach
Leczo wegetariańskie
Cukinię wybieram możliwie jak najmniejszą
Leczo wegetariańskie
Pilnuję potrawy aby nie zdążyła się rozgotować