Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Leczo z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne leczo z mięskiem, kiełbasą i boczkiem oraz z pomidorami, cukinią, papryką oraz cebulką - najlepsze danie w sezonie.

Leczo z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z pomidorami
Mięso pokroić w drobną kostkę. Skropić oliwą, dodać musztardę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zrumienić na niej posiekaną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć chwilę razem.

Na osobnej patelni usmażyć zamarynowane mięso. Mięso dodać do papryki, podlać wodą. Dodać kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Z cukinii wydrążyć środek, resztę pokroić w kostkę. Dodać do papryki. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.

Dodać do reszty składników. Dodać też pozbawione i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany czosnek. Dusić razem do miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, słodką papryką mieloną oraz chili pieprz cayenne.Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.

Można zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Zagotować. Podawać na gorąco. 
Leczo z pomidorami
Cebulkę i papryki pokroić w kostkę i podsmażyć.
Leczo z pomidorami
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni i dodać do papryki.
Leczo z pomidorami
Dodać wydrążoną i pokrojoną w kostkę cukinię.
Leczo z pomidorami
Dodać pomidory pozbawione skórki i czosnek.