danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Pyszne leczo z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe jednogarnkowe leczo z cukinią i pieczarkami

Pyszne leczo z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne leczo z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pyszne leczo z cukinią
Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć w rondlu. Cebule pokroić w piórka i dodać do mięsa. Z papryk i cukinii usunąć nasiona, pokroić w krótkie paski i dodać do rondla. Wymieszać, dodać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać pokrojone pieczarki, 2-3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki i dusić 10 minut. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki (bez konkretnego schematu, po prostu pokroić). Dodać do reszty i dusić kilka minut, aż pomidory rozmiękną. Odkryć rondel, dodać łyżeczkę majeranku i zagotować wszystko tak, aby z pomidorów zrobił się sos.Doprawić pieprzem i solą. W razie potrzeby zagęścić mąką. Leczo gotowe! Można już wcinać, jednak pamiętajmy, że najlepsze jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie". Smacznego
Pyszne leczo z cukinią
Mięs podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Smażyć dopóki nie nabierze rumianego koloru.
Pyszne leczo z cukinią
Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa, podsmażyć je lekko razem.
Pyszne leczo z cukinią
Z papryki usunąć nasiona i pokroić w krótkie, cienkie paseczki.
Pyszne leczo z cukinią
Dusić wszystko razem do miękkości warzyw i mięsa.