monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Lekkie leczo z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolejne pyszne, lekkie i sycące danie. Oczywiście przygotowałam je z sezonowych warzyw, ale dzięki ich dostępności przez cały rok można często się delektować tym daniem:)

Lekkie leczo z indykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekkie leczo z indykiem

 

  • 330 g filet z piersi indyka
  • 1 żółta papryka- 90 g
  • 1 papryka czerwona- 130 g
  • ½ zielonej papryki -120 g
  • 1 cukinia- 225 g
  • 1 bakłażan- 270 g
  • 2 pomidory- 350 g
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej- 20g
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego- 30 g

Sposób przygotowania:

Lekkie leczo z indykiem

ETAP 1:

Lekkie leczo z indykiem
mięso pokroić w kostkę i dokładnie obtoczyć w przyprawach

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Do miski przełożyć wszystkie przyprawy ( poza solą) i wrzucić mięso. Dokładnie obtoczyć w przyprawach. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić mięso. Podsmażyć do ścięcia białka.

ETAP 2:

Lekkie leczo z indykiem
wrzucić wszystkie kolory papryki i dusić

W między czasie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać ¼ szklanki wody i dusić.

ETAP 3:

Lekkie leczo z indykiem
do garnka dodać pokrojoną cukinię i bakłażana

Cukinię i bakłażana pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka.

ETAP 4:

Lekkie leczo z indykiem
dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić do miękkości warzyw

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka, gdy warzywa będą już miękkie. Dusić kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą. W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i 300 ml wody na gładką mieszaninę. Wlać do garnka, zagotować i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dosmaczyć pieprzem. Smacznego!