Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Leczo z ziemniaczanymi plackami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Leczo z ziemniaczanymi plackami to smaczne, sycące danie.

Leczo z ziemniaczanymi plackami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z ziemniaczanymi plackami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z ziemniaczanymi plackami
Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, odlać nadmiar wody. Następnie dodać jajko, pieprz, sól, mąkę, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta ziemniaczanego i smażyć rumiane placki. Osmażone osączyć na papierowym ręczniku. Leczo: Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Cukinię obrać, ( małych cukinii nie obierać) usunąć miąższ z nasionami i razem z pomidorami pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i w kostkę paprykę. Do cebuli z papryką dodać pokrojoną kiełbasę i szynkę. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, ogórka kiszonego i pomidory, dusić do miękkości cukinii. dodać ketchup, doprawić do smaku, zagotować, podawać.
Leczo z ziemniaczanymi plackami
Do utartych ziemniaków dodać jajko mąkę i przyprawy
Leczo z ziemniaczanymi plackami
Dokładnie wymieszać i nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej
Leczo z ziemniaczanymi plackami
Pokrojoną cebulę i paprykę podsmażyć na oleju
Leczo z ziemniaczanymi plackami
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w krążki