Sposób przygotowania:
Leczo z ziemniaczanymi plackami
Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, odlać nadmiar wody. Następnie dodać jajko, pieprz, sól, mąkę, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta ziemniaczanego i smażyć rumiane placki. Osmażone osączyć na papierowym ręczniku. Leczo: Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Cukinię obrać, ( małych cukinii nie obierać) usunąć miąższ z nasionami i razem z pomidorami pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i w kostkę paprykę. Do cebuli z papryką dodać pokrojoną kiełbasę i szynkę. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, ogórka kiszonego i pomidory, dusić do miękkości cukinii. dodać ketchup, doprawić do smaku, zagotować, podawać.