KuchennaAnna

KuchennaAnna

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Leśne Tagliatelle z imbirem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ilości składników podane są na uraczenie tym daniem 4 osób. Danie dla amatorów włoskiej kuchni, w połączeniu z polską miłością do grzybów!

Leśne Tagliatelle z imbirem

Składniki:

Leśne Tagliatelle z imbirem

 

  • 1 opakowanie makaronu Tagliatelle (u mnie 500g)
  • 150g pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 100g szynki szwarcwalskiej, prosciutto lub parmeńskiej
  • ok. 150g serka mascarpone (ok. 4 duże łyżki, w zależności od pożądanej gęstości sosu)
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • suszony, mielony imbir
  • natka pietruszki (niecałe pół pęczka)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Leśne Tagliatelle z imbirem
Najpierw należy umyć pieczarki i posiekać wraz z cebulą i pieczarkami na średniej wielkości kostkę (nie musi być równa). Potem do dużego garnka włożyć makaron na gotującą się osoloną wodę. Gdy makaron się gotuje na odrobinie masła (lub oleju) usmażyć pieczarki, szynkę i cebulę. Po ok 5 minutach dodać kostkę bulionu grzybowego, dodać mascarpone i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać imbir (według pożądanej i lubianej ostrości) oraz natkę pietruszki. Chwilę podusić. Makaron odcedzić makaron, zalać zimną wodą, żeby się nie kleił, wyłożyć na talerze, zalać sosem, ozdobić natką pietruszki i...... zjeść :)