monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Letnie risotto z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Warzywne risotto to jest to! danie jest tak pyszne,że trudno się od niego oderwać:) i oczywiście jest niskokaloryczne - w porcji ( 100 g) jest około 70-80 kcal.

Letnie risotto z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Letnie risotto z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Letnie risotto z warzywami

ETAP 1:

Letnie risotto z warzywami
na olej wrzucić ryż i uprażyć a potem podlać wodą

W rondlu rozgrzać olej i wrzucić ryż. Podsmażyć aż będzie szklisty i wlać około 100 ml wody, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn odparuje ponownie wlać wodę i dusić. Czynność powtarzać aż ryż będzie na wpół miękki i będzie można dodać warzywa.

ETAP 2:

Letnie risotto z warzywami
warzywa rozdrobić aby dodać do wpół miękkiego ryżu

Gdy ryż się dusi przygotować warzywa- kalafior pokroić na różyczki, fasolkę na małe kawałki.

ETAP 3:

Letnie risotto z warzywami
do ryżu dodać por oraz resztę warzyw i dusić

Por pokroić w cienkie krążki i dodać do ryżu. Następnie dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Wlać kolejne 100-150 ml wody i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą.

ETAP 4:

Letnie risotto z warzywami
pomidora pokroić w kostkę i dodać do garnka

W między czasie bób obrać z łupin i dodać do garnka. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do rondla i dusić aż pomidory będą się rozpadać.

ETAP 5:

Letnie risotto z warzywami
dodac kawałki sera i mieszać do jego rozpuszczenia

Dodać pieprz i tymianek. Wymieszać. Rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojony ser, wymieszać i podawać. Smacznego!