ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Piątkowe risotto z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie danie na piątkowy bezmięsny obiad. Aromatyczne risotto z warzywami i suszonymi grzybami.

Piątkowe risotto z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piątkowe risotto z suszonymi grzybami

 

  • 3/4 szk suszonych grzybów
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka średnia
  • kawałek selera (1/4)
  • 2 szk bulionu grzybowego (z kostki)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piątkowe risotto z suszonymi grzybami
Rozgrzewam patelnię z oliwą. Wsypuje ryż i smażę go jakieś 5 minut. Po tym czasie dodaję grzyby suszone i pokrojone w słupki marchew i seler. Mieszam chwilkę i dodaję szklankę bulionu. Czekam aż ryż wchłonie bulion i dolewam pół szklanki wody. Znów czekam i dolewam bulion. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mozna dodać więcej wody, to zależy od tego czy chcemy mieć baardzo miękki ryż czy taki al dente ;)
Piątkowe risotto z suszonymi grzybami
Zaczęłam od posmażenia ryżu na oliwie z oliwek
Piątkowe risotto z suszonymi grzybami
Dodałam suszone grzyby i pokrojone warzywa
Piątkowe risotto z suszonymi grzybami
Dolewałam bulion i troszkę wody żeby ruż stał sie miekki i aromatyczny