lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Risotto z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobre risotto z warzywami na obiad.

Risotto z warzywami

Składniki:

Risotto z warzywami

 

  • 15 dag ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag selera
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • koperek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Risotto z warzywami
Mleko nalać do rondelka. Do mleka wsypać ryż i gotować razem. Do mleka z ryżem dodać masło i szczyptę soli. Gotować ryż do miękkości. Warzywa ( marchewki, selery, pietruszki) obrać i dokładnie umyć. Warzywa pokroić w cieniutkie paski, albo strzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i jeszcze chwile pogotować do całkowitej miękkości. Warzywa posolić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać do tego 2 łyżki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszać. danie dobrze jest wstawić w całości na parę chwil do nagrzanego piekarnika. Koperek umyć, drobno posiekać i posypać wyjęte z piekarnika danie. Risotto z warzywami można jeść same lub jako dodatek do mięsa. Smacznego.