Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś w różanej marynacie :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zestaw smaków na początku szokuje ale gwarantuję , że jest doskonały .

Łosoś w różanej marynacie : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś w różanej marynacie :

 

  • 2 kawałki filetu z łososia
  • 2 cytryny
  • 3 łyżeczki konfitury z płatków róży ( używam Krakowski kredens ,, Płatki róży w cukrze " )
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 łyżka masła
  • mąka do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w różanej marynacie :
Filety z łososia zalać mieszaniną wyciśniętego z cytryn soku, 2 łyżek oleju, 1,5 łyżeczki konfitury z płatków róży , 1,3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny . Wyjąć . Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Posmarować lekko z wierzchu drugą łyżeczką konfitury ( najlepiej dodać do niej łyżeczkę wody i zrobić to pędzelkiem.)Konfitura z płatków róży w połączeniu z pieprzem nabiera ostrości i doskonale harmonizuje ze smakiem ryb lub drobiu.
Łosoś w różanej marynacie :
Etap 1
Łosoś w różanej marynacie :
Etap 2
Łosoś w różanej marynacie :