edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Łosoś z patelni wg edytaha

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prościej rybki usmażyć się już chyba nie da :)

Łosoś z patelni wg edytaha Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łosoś z patelni wg edytaha

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z patelni wg edytaha
Łososia oskrobałam z łusek (nie wiem dlaczego łuski są zawsze dodawane do tej ryby w pakiecie???), opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam na dzwonka. Każde dzwonko oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i lekko przewałkowałam dłonią po blacie. Pokroiłam na ósemki. Na patelni rozgrzałam olej i włożyłam kawałki ryby skórką do dołu. Kiedy mięso do połowy wysokości zmieniło kolor, odwróciłam na drugą stronę i dosmażyłam. Rybkę podałam z młodymi ziemniaczkami, sałatą, pomidorem, małosolnym ogórkiem, dymką, ósemkami cytryny i świeżym koperkiem.
Łosoś z patelni wg edytaha
Dzwonka ryby z obu stron oprószyłam morską solą i pieprzem cytrynowym.
Łosoś z patelni wg edytaha
Łososia usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.