Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Makaron po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny makaron tagliatelle podany z ostrym sosem meksykańskim. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Makaron po meksykańsku

Składniki:

Makaron po meksykańsku

 

  • 300 g makaronu tagliatelle,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • bazylia,
  • oliwa do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Makaron po meksykańsku
1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie.

2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne. 4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki.