na gazie

na gazie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Spaghetti w stylu meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealna propozycja dl osób które kochają makarony , a makaron włoski po meksykańsku to przepyszna propozycja.

Spaghetti w stylu meksykańskim

Składniki:

Spaghetti w stylu meksykańskim

 

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • pulpety
  • sos meksykański

 

  • PULPETY

 

  • 100 gram mielonej wołowiny
  • 100 gram mielonej wieprzowiny
  • 50 gram mielonego wędzonego boczku
  • 4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól ,pieprz do smaku
  • oliwa - do obsmażenia pulpetów

 

  • SOS MEKSYKAŃSKI

 

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 gram ugotowanej małej czerwonej fasoli - może być z puszki
  • 200 gram ugotowanej kukurydzy - może być z puszki
  • 4 cebule - pokrojone w kostkę
  • 1 główka posiekanego drobno czosnku
  • 2 ostre chili - tu w zależności jaką ostrość lubicie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól , pieprz i cukier do smaku
  • 2 gałązki rozmarynu - może być suszony to wtedy około jednej łyżeczki
  • 2 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti w stylu meksykańskim
PULPETY Do zmielonego mięsa dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe okrągłe pulpeciki , obtoczyc w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją. SOS MEKSYKAŃSKI Cebulę drobno pokrojona smażymy na złoty kolor na oliwie ,następnie dodajemy wcześniej przygotowane pulpety , drobno posiekane chilli oraz czosnek - chwile smażymy oby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki ,następnie dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut pod przykryciem , na koniec dodajemy koncentrat - mieszamy , w następnej kolejności zioła , czosnek , przyprawy i oczywiście fasolę i kukurydzę i dusimy razem około 5 minut . Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. życzę Smacznego :)