misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Makaron z soją i bekonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron ugotować al. dente. Bekon lub boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek ....

Makaron z soją i bekonem

Składniki:

Makaron z soją i bekonem

 

  • makaron rurki 15 dag
  • chudy bekon lub wędzony boczek 10 dag
  • ziarna sojowe 5 dag
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • świeży rozmaryn posiekany 1 łyżka
  • średnia cebula
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z soją i bekonem
Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić i jeszcze ciepłe starannie rozgnieść widelcem. Makaron ugotować al. dente. Bekon lub boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bekon lub boczek, zrumienić. Dodać rozgniecioną soję i rozmaryn, starannie połączyć. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać makaron, wymieszać. Na patelni roztopić masło, nie rumienić!!! dodać sok z cytryny, połączyć dokładnie, polać makaron, posypać posiekana natką i natychmiast podawać.

Tagi:

makaron