gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron z sosem pomidorowym i kiełbasą...

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron z sosem pomidorowym

 

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki soli
  • 50 gram margaryny
  • 2-3 kawałki kiełbasy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 sos boloński amino
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 12%

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowym
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany makaron wylewamy na cedzak, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Następnie przygotowujemy sos: kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym tłuszczu (margarynie). Do podsmażonej kiełbasy dolewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i całość zagotowujemy. Sos boloński amino rozpuszczamy w połowie szklanki wody i wlewamy do garnka z kiełbasą, po czym doprowadzamy całość do wrzenia. Aby sos był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak możemy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę ( śmietanę można wymieszać z mąką ). Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.