Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Marcinek 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto marcinek jest pyszne choć czasochłonne

Marcinek 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marcinek 3

 

  • Ciasto:
  • 5 szklanek maki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • Masa:
  • 4 szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan fix
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Marcinek 3
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka ciągle ucierając. Następnie dodać stopniowo mąkę , proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz śmietanę. Wszystko dokładnie zagnieść i podzielić na 8 części. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie cienko rozwałkowąć i piec w blaszce na papierze do pieczenia w 180 stopniach. Tak postąpić z każdą częścią ciasta. Po upieczeniu ostudzić. Masa: Śmietanę wylać do miski i ubić,wsypać cukier puder oraz śmietan fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Na każdy upieczony placek rozsmarować masę. Na wierzch posypać starkowaną czekoladą. Wstawić do lodówki.
Marcinek 3
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić .
Marcinek 3
Podzielic na części icenko rozwałkowac i upiec.
Marcinek 3
Po upieczeniu i ostudzeniu posmarowac masą.
Marcinek 3
Na wirzch marcinka posypać starkowaną czekoladę.