mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Mielone w mące Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety pieczone w mące nie przypiekają się ta jak te w bułce

Mielone w mące Mariel Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone w mące Mariel

 

  • 1 kg łopatka bez kości,
  • 1/2 szt. bułka czerstwa,
  • 1 szt. cebula,
  • 2 ząbki czosnek,
  • przyprawy,
  • mąka,
  • 2 szt. jajka,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka smalecu,
  • cebula zielona
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Mielone w mące Mariel
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy , następnie mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie.Odsączamy i dodajemy do zmielonego już mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę , lekko podsmażamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Zieloną cebulkę , myjemy i osuszamy i kroimy na drobno , dodajemy do mięsa tak jak i jajka .Dokładnie wyrabiamy ciasto dodając przyprawy . Z mięsnego ciasta formujemy kotleciki i obtaczamy je wyłącznie w mące .Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką smalcu , kładziemy kotlety i smażymy na rumiano z obu stron.
Mielone w mące Mariel
do zmielonego mięsa dodajemy odsączoną bułkę
Mielone w mące Mariel
Kotlety mielone obtaczamy jedynie w mące