SUPERPRZEPIS

Mielone wałeczki wieprzowo-wołowe

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Mielone wałeczki wieprzowo-wołowe Więcej zdjęć (3)

Wałeczki z mięsa mielonego

Składniki:

Mielone wałeczki wieprzowo-wołowe

 

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • Bułka tarta
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Mleko
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Mielone wałeczki wieprzowo-wołowe
Kilka łyżek bułki tartej zalewamy gorącym mlekiem i czekamy aż napęcznieje, można użyć czerstwej bułeczki namoczonej w mleku i odciśniętej. Cebulę kroimy drobno, dodajemy mięso, jajka, przyprawę do mięsa mielonego. To specjalna mieszanka ziół z sola, nie solimy więc mięsa. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Im dłużej wyrabiamy, tym łatwiej będzie się je smażyć. Formujemy kotlety w podłużne wałeczki. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Podajemy z surówkami, ziemniakami lub zjadamy na zimno do chleba.
Mielone wałeczki wieprzowo-wołowe
Składniki niezbędne do przygotowania pysznych wałeczków
Mielone wałeczki wieprzowo-wołowe
Na gorącej oliwie obsmazamy kotleciki z wszystkich stron na złoto