jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miętowo-miodowa karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To szybki obiad, dla zapracowanych. Wystarczy wszystko poukładać w naczyniu, wstawić do piekarnika i obiad sam się robi:).

Miętowo-miodowa karkówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowo-miodowa karkówka

 

 

Sposób przygotowania:

Miętowo-miodowa karkówka
Karkówkę myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na plastry około 1-1,5 cm. W misce lub na talerzu mieszamy miód, oliwę, sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Marynatę dodajemy do mięsa i pozostawiamy go na około 5 godzin w chłodzie. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso wykładamy listki mięty oraz rozmaryn. Cebulę koimy w plasterki, a ziemniaki obieramy. Tak przygotowane warzywa układamy pomiędzy plasterkami karkówki. Całość delikatnie oprószamy przyprawami i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny. W razie potrzeby w trakcie pieczenia mięso możemy delikatnie podlać wodą.
Miętowo-miodowa karkówka
Umyte i osuszone mięso dzielimy na plastry
Miętowo-miodowa karkówka
na talerzu przygotowujemy marynatę mieszając potrzebne składniki
Miętowo-miodowa karkówka
Ziemniaki obieramy ze skórki, a nastepnie płukamy
Miętowo-miodowa karkówka
Pomiędzy doprawione mięso układamy ziemniaki i cebulę.