SUPERPRZEPIS

Mini tarty z orange curd

  • 6
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Mini tarty z orange curd Więcej zdjęć (3)

Kakaowe i kruchutkie mini tarty z orange curd i bitą śmietaną. Wyglądają jak słoneczka i są bardzo smaczne.

Składniki:

Mini tarty z orange curd

 

 

 

  • Bita śmietana:
  • 200 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mini tarty z orange curd
Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko. Do soku dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać powoli zmiksowane jajka z żółtkiem cały czas mieszając. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Przykryć z góry folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować do połączenia się składników. Zimnym orange curd napełnić upieczone spody i udekorować bitą śmietaną.
Mini tarty z orange curd
zagniecione ciasto włożyć do woreczka schładzać w lodówce
Mini tarty z orange curd
foremki wylepić zimnym ciastem upiec i wystudzić

Tagi:

jajko jajka