aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Młoda kapusta zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja kolejna "sezonowa propozycja" to kapusta zasmażana z dużą ilością kopru.

Młoda kapusta zasmażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • koperek
  • Kucharek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści. Główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka, w którym krótko będziemy ją parzyć. U mnie niecałe 7 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy w piórka cebule, wrzucamy do rondla i smażymy chwilę. Obgotowaną kapustę odsączamy z wody i przekładamy do rondla z cebulą. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Możemy podlać trochę wodą, wówczas nie będzie ona taka sucha. Po 5 minutach dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Podsypujemy mąką i ponownie mieszamy kapustę. Możemy jeszcze doprawić do smaku. Na końcu dodajemy opłukany i pokrojony koper, mieszamy przesmażamy jeszcze minutę i kapusta gotowa. Smacznego!!!
Młoda kapusta zasmażana
Młodą kapustę szatkujemy i chwilę obgotowujemy, odcedzamy.
Młoda kapusta zasmażana
W międzyczasie w rondlu smażymy pokrojone w piórka cebule.
Młoda kapusta zasmażana
Dorzucamy kapustę, doprawiamy przyprawą i pieprzem.
Młoda kapusta zasmażana
Dodajemy śmietanę, mąkę i koper. Mieszamy i smażymy.

Tagi:

kapusta