Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Naleśniki po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

kuchnia meksykańska to jedna z najlepszych kuchni świata... a jej naleśniki... niebo w gębie :)

Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

Naleśniki po meksykańsku

 

  • 50 dag. mięsa wołowo-wieprzowego mielonego
  • puszka pomidorów krojonych z czosnkiem
  • puszka fasoli czerwonej "red kidney"
  • 0,5 szkl. gorącej wody
  • 0,5 szk. śmietany 12 % albo jogurtowej
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kolendry posiekanej [natki]
  • sól,
  • papryka mielona ostra
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili
  • 8-10 gotowych naleśników tortillas
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • oliwa z oliwek do posmarowania naleśników

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki po meksykańsku
Na gorącej, suchej patelni szybko obsmażyć mięso. do płaskiego rondla o grubym dnie dodać pomidory i fasolę osączoną z zalewy, mocno zagrzać, wrzucić mięso, starannie wymieszać. Dusić na małym ogniu 10 minut, wlać pół szkl gorącej wody. Posolić do smaku, przyprawić mieloną papryką, chili i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i kolendry, śmietanę. Starannie wymieszać, mocno zagrzać, nie gotować. Pikantny farsz nakładać na naleśniki, zwijać ciasno. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć naleśniki, posmarować z wierzchu oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 15 minut.